Beta glukany, w jakim celu się je stosuje

Beta-glukany są stosowane w celu zmniejszenia stanu zapalnego, obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia. Poziom cholesterolu i ryzyko chorób układu krążenia Beta-glukany mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi poprzez zmniejszenie jego wchłaniania przez jelita. Ponadto beta-glukany mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca i choroby układu krążenia

Jak działają beta-glukany?

Beta-glukan to naturalny polisacharyd, który można znaleźć w drożdżach i grzybach. Jego nazwa pochodzi od struktury chemicznej, która jest bardzo podobna do tej w celulozie. Beta-glukan jest niezbędny do budowy ściany komórkowej, a także do tworzenia włókien kolagenowych. Beta-glukan może pomóc osobom z cukrzycą, ponieważ przyczynia się do regulacji poziomu cukru we krwi. Może to być przydatne dla osób, które mają problemy z utrzymaniem odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Beta-glukan może również pomóc osobom z nadwagą i otyłością, ponieważ pomaga on regulować metabolizm. Beta-glukan może pomóc zmniejszyć stan zapalny i obrzęk. Jest to przydatne w leczeniu stanów zapalnych, takich jak astma i przewlekłe obrzękowate zapalenie stawów. Beta-glukan może również pomóc zmniejszyć ryzyko powikłań cukrzycowych, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby nerek. Beta-glukan jest sprzedawany w postaci kapsułek, tabletek i proszku. Można go kupić bez recepty w większości aptek.

Źródła beta glukanów

Do najpopularniejszych źródeł beta glukanów należą:

  • drożdże piwne
  • skórki owoców i warzyw
  • kłosy pszenicy i jęczmienia
  • kwiaty i owoce dzikiej róży

Największe ilości beta glukanu znajdziemy w preparatach z owoców dzikiej róży. Zawartość tego składnika w owocach tej rośliny szacuje się na około 70%. Owoce dzikiej róży są więc najlepszym źródłem beta glukanu. Suplementy diety zawierające tę substancję są bardzo popularne i dostępne w każdej aptece.

Przeciwwskazania

Właściwości lecznicze i przeciwwskazania są znane powszechnie wśród wszystkich rodzajów żywności uzupełniających. W przypadku tego produktu jest ono przede wszystkim związane z właściwościami wykorzystywanymi w przemyśle spożywczym. Celem tego suplementu jest zmniejszenie poziomu glukozy we krwi i przeciwdziałanie jego wzrostowi. W przypadku przedawkowania może wystąpić odwrotny efekt. Ponadto lek jest przeciwwskazany w przypadku:

  • Cukrzyca typu I
  • Cukrzyca ciężarnych kobiet
  • Wiek wynoszący poniżej 18 lat
  • Nietolerancja laktozy
  • Niedobór laktazy
  • Zmniejszona aktywność enzymu glukozoza-6-fosfatazę
  • Ciąża i karmienie piersią
  • Nadciśnienie
  • Zespół Cushinga
  • Choroby trzustki