hurtownia stali nierdzewnej warszawa

Hurtownia stali nierdzewnej – Warszawa – przewodnik po surowcach

Stal nierdzewna to stop żelaza z co najmniej 10,5% chromu. Chrom wytwarza cienką warstwę tlenku na powierzchni stali, znaną jako „warstwa pasywna”. Ten pierwiastek zapobiega dalszej korozji powierzchni. Zwiększenie ilości Chromu daje zwiększoną odporność na korozję.

Stal nierdzewna – co ją charakteryzuje?

Stale nierdzewne wyróżniają się odpornością na korozję, która wzrasta wraz ze wzrostem zawartości chromu. Dodatki molibdenu zwiększają odporność na korozję w redukcji kwasów i przeciwko atakom wżerów w roztworach chlorkowych. Tak więc istnieje wiele gatunków stali nierdzewnej o różnej zawartości chromu i molibdenu w zależności od środowiska, w którym stop musi wytrzymać. Odwiedź: http://www.heco.pl/

Właściwości stali nierdzewnej, odporność na korozję i plamienie, niskie koszty utrzymania i znajomy połysk sprawiają, że jest to idealny materiał do wszelkich zastosowań, w których wymagana jest wytrzymałość stali i odporność na korozję.

Aplikowanie 

Stal nierdzewna jest walcowana na arkusze, płyty, pręty, drut i rury. Na co dzień używane są naczynia kuchenne, sztućce, narzędzia chirurgiczne, sprzęt AGD. Ponadto znajduje zastosowanie w materiałach budowlanych w dużych obiektach, takich jak Chrysler Building oraz w urządzeniach przemysłowych, tj. (np. w papierniach, zakładach chemicznych, uzdatnianiu wody) oraz w zbiornikach i cysternach magazynowych na chemikalia i produkty spożywcze (np. chemikaliowce i autocysterny).

Odporność na korozję stali nierdzewnej, łatwość, z jaką można ją czyścić i sterylizować parą wodną, ​​a także brak konieczności stosowania innych powłok powierzchniowych, wpłynęły również na jej zastosowanie w kuchniach komercyjnych i zakładach przetwórstwa spożywczego.

Czym jest stal narzędziowa?

Odnosi się do różnych stali węglowych i stopowych, które szczególnie dobrze nadają się do wytwarzania narzędzi. Ich przydatność wynika z wyjątkowej twardości, odporności na ścieranie i odkształcenia oraz zdolności do trzymania krawędzi skrawającej w podwyższonych temperaturach.

Przy zawartości węgla między 0,5% a 1,5% stale narzędziowe są produkowane w ściśle kontrolowanych warunkach, aby zapewnić wymaganą jakość. Istnieje sześć rodzajów stali narzędziowych: hartowana w wodzie, do pracy na zimno, odporna na wstrząsy, szybkotnąca, do pracy na gorąco oraz do zastosowań specjalnych. Wybór grupy do wyboru zależy od kosztów, temperatury pracy, wymaganej twardości powierzchni, wytrzymałości, odporności na wstrząsy i wymagań dotyczących wytrzymałości.